lauantai 12. syyskuuta 2015

Vegaaniset aamiaismuffinit

Tein juuri niin ihania ja huikean terveellisiä vegaanisia muffineja, että oli pakko tulla heti postaamaan tännekin! Muffinien perusta ovat ylikypsät banaanit - mitä kypsempiä sen parempi! Banaanit ovat silloin myös itsessään riittävä makeutus muffineille. Jos banaanisi eivät ole mustuneita tai haluat vähän makeampia muffineita, niin lisää taikinaan vielä sokeria tai muuta makeutusainetta. Manteli ja banaani sopivat täydellisesti yhteen ja pähkinöistä ja siemenistä tulee ihanan rouskuva rakenne. Nämä herkulliset leivonnaiset ovat täydellinen tapa aloittaa viikonloppuaamu! Niiden tekeminen on kaiken lisäksi niin helppoa, että se onnistuu vielä puoliunessakin ;)




  • 2 kypsää banaania
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 1 rkl mietoa kasviöljyä
  • 1 rkl pellavansiemen rouhetta + 2 rkl vettä
  • 2 dl kaurahiutaleita ja/tai mysliä (itselläni oli desi hiutaleita ja desi sokeritonta granolaa)
  • ½ dl auringonkukansiemeniä ja manteleita
  • ½ dl kookoshiutaleita
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kardemummaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit haarukalla. Mikrota pellavarouhetta ja vettä niin että siitä tulee tahnaa. Lisää pellavatahna, muussatut banaanit ja öljyt kuiviin aineksiin ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Nostele taikina muffinivuokiin, paista 12 minuuttia 200 asteessa ja nauti hemmottelu-aamupalasta!




maanantai 7. syyskuuta 2015

Paahdettu kukkakaalikeitto

Tämä kukkakaalikeitto on vaan yksinkertaisesti niin hyvää, että se pelastaa taatusti kaikki sateiset syysmaanantait :)! Aineksia ei tarvita paljoa, koska pääainesosan - eli paahdetun kukkakaalin - maku on jo itsessään niin syvä ja kermainen.  Raikkaan lisän keitto saa korianteriöljystä ja mukavan rapean suutuntuman paistetuista kukkakaalimuruista. Jos kukkakaalissasi on lehtiä, niin paista myös ne öljyssä rapeiksi ja kauniiksi koristeiksi! Keitto sopii erinomaisesti myös illalliskutsuille, sillä voit paahtaa ja soseuttaa kukkakaalit helposti etukäteen ja lämmittää keiton vasta myöhemmin. Keitto ei ehkä ole maailman kauneimman väristä, mutta kukkakaalin ja valkosipulin paahtaminen antaa keitolle varsin hienostuneen pähkinäisen aromin, joten olen ainakin itse tarjoillut tätä ylpeydellä myös vieraille.



  • 1 kukkakaali
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kaurakermaa
  • 5 dl vettä
  • noin pari desiä (kaura)maitoa
  • suolaa, pippuria
  • 1/2 ruukkua korianteria
  • oliiviöljyä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa kukkakaali parin sentin paloiksi (itse käytin myös koko varren). Irrota myös sisemmät, napakat lehdet mahdollisimman suurina ja kauniina paloina. Levitä kukkakaalipalat uunipellille ja heitä sekaan valkosipulinkynnet kuorimattomina ja toisissaan kiinni. Jos käyttämäsi kynnet ovat pieniä tai irtonaisia, kääri ne folioon. Paahda uunissa kunnes palat ovat pehmeitä ja hieman ruskettuneita eli noin puoli tuntia. Jos paistat kukkakaalin lehtiä, ota ne pois uunista heti kun ne ovat ruskettuneita ja rapeita eli noin viiden minuutin jälkeen. Tee tällä välin korianteriöljy yksinkertaisesti blendaamalla korianteri ja öljy hienoksi seokseksi. Siirrä öljy sivuun. 

Kaada kypsyneet kukkakaalipalat blenderiin. Lisää kerma ja vesi ja soseuta tasaiseksi. Lisää maitoa, kunnes koostumus on mielestäsi hyvä (itse pidän tästä keitosta melko paksuna). Purista valkosipulinkynsien pehmeä osa ulos, muussaa ja lisää blenderiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä kattilassa öljy, lisää kukkakaalinmuruset ja paista rapeiksi. Laita murut sivuun ja kaada keitto kattilaan. Kuumenna keitto sopivaksi, kaada kulhoihin ja koristele kukkakaalinlehtisipsillä, korianteriöljyllä, kukkakaalimuruilla ja sormisuolalla.

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Dukkah-soijafileet & taatelikuskus

Olen ihan rakastunut dukkahiin, eli pohjois-afrikkalaiseen pähkinä-mausteseokseen. Dukkahiin voi käyttää muitakin pähkinöitä, kuten manteleita tai pistaaseja, mutta minulla oli kaapissa hasselpahkinöitä. Olen aiemmin vain dippaillut leipää siihen, mutta tänään kuorrutin soijafileet mausteseoksella ja paistoin rapeaksi. Oli ihan tajuttoman hyvää! Seuraksi tein taatelikuskusia, sumakki-dippiä ja ihanaa papulisäkettä. Resepti näyttää ehkä pitkältä, mutta kaikki osaset on huippuhelppoja :) Lisäksi kaikki on täysin vegaanista, mutta täynnä proteiinia ja hyvää makua!




Dukkah
  • kourallinen hasselpähkinöitä
  • ruokalusikallinen auringonkukansiemeniä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • ½ tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
  • reilu ruokalusikallinen vaaleita seesaminsiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Paahda pähkinät ja siemenet kuivalla, kuumalla pannulla. Aloita hasseleista, lisää korianterin, fenkolin ja auringonkukansiemenet ja paahda vielä hetki. Lisää lopuksi ihan minuutiksi seesaminsiemenet, jotka paahtuvat nopeimmin. Sekoittele ja vahdi koko ajan etteivät siemenet pala! Rouhi sitten hasselpähkinät pieneksi rouheeksi veitsellä ja siirrä sitten kaikki ainekset huhmareeseen ja murskaa hienohkoksi seokseksi. Mausta suolalla ja sokerilla. Dukkah säilyy ilmatiiviissä purkissa ja käy loistavasti myös leivän dippailuun ja salaatin päälle sattumiksi.



Dukkah-soijat
  • dukkah-mausteseosta (noin 1/3 dukkah reseptistä)
  • 4 kpl soijafileitä
  • kasvisliemikuutio + kiehuvaa vettä

Keitä soijafileitä liemikuutiolla maustetussa vedessä viitisen minuuttia, valuta vesi ja jätä jäähtymään. Kuivaa fileet puristamalla ylimääräinen vesi pois. Painele dukkah-seosta kaikkialle soijafileen pintaan ja paista öljyssä rapeaksi. Varo etteivät pähkinät pala ja tartu kiinni! Ripottele paistettujen fileiden päälle vielä hieman lisää dukkahia ja tarjoile couscousin kera.


Taatelikuskus
  • 4 kpl taateleita
  • ½-1 tl sumakkia
  • 1 tl kurkumaa
  • suolaa
  • 1½ dl couscousjyviä
  • 1½ dl kiehuvaa vettä
  • loraus oliiviöljyä

Sekoita mausteet couscousiin ja kaada päälle vesi. Jätä kannen alle hautumaan muutamaksi minuutiksi. Pilko taatelit hienoksi. Kaada loraus öljyä couscousin päälle ja riko haarukalla jyviksi. Sekoita taatelit joukkoon.



Sumakkidippi
  • 1 dl  maustamatonta (soija)jogurttia
  • 1 tl sumakkia
  • 1 tl kurkumaa
  • ripaus suolaa & pippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tasaantua hetki viileässä. Koristele ripauksella sumakkia ennen tarjoilua.  Sumakkia myydään ainakin etnisissä ruokakaupoissa, se on aavistuksen hapan ja syvän punainen mauste, jota käytetään paljon lähi-idässä. 

Papulisäke
  • 1 prk suuria valkoisia papuja
  • 1 kourallinen minttua (tai korianterikin käy)
  • sitruunankuorta (noin 1 tl) ja loraus mehua
  • suolaa ja pippuria

Lämmitä papuja hetki pannulla öljyssä. Silppua sillä aikaa yrtit. Lisää papuihin sitruunankuoriraaste, sitruunamehu sekä minttu ja mausta suolalla ja pippurilla.