tiistai 16. kesäkuuta 2015

Tortillakeitto

Eilisistä tortillan jämistä syntyi aivan mahtava tortillakeitto! Keitto on paksua, enemmänkin muhennosmaista ja sen juju ovat ihanat päälliset. Loistava hävikkiherkku, koska keittoon voi upottaa vaikka mitä aiempien aterioiden vihanneksia, esimerkiksi pavut sopisivat tähän loistavasti.


  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl ketsuppia
  • 2-3 dl vettä
  • 1 prk maissia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ -1 chili
  • iso kourallinen soijasuikaleita, kasvisliemikuutio + kiehuvaa vettä
  • 1 iso tai 2 pientä tortillaa (täysjyvä tai maissi)
  • tacomaustetta, suolaa, pippuria

Päälliset

  • 1 avokado
  • creme fraichea (noin lusikallinen per syöjä)
  • ½ punasipuli
  • ½ ruukkua korianteria
  • limelohkoja

Kiehauta vettä ja kaada se soijasuikaleiden päälle. Murustele sekaan liemikuutio ja jätä muhimaan. Pilko sipulit ja murskaa valkosipulit ja paista niitä kattilassa keskilämmöllä. Pilko chili ja heitä joukkoon. Kun sipulit ovat pehmeitä kaada tomaattimurska sekaan, huuhtele purkki noin 2 desillä vettä ja heitä sekaan. Lisään vielä pyree ja ketsuppi. Anna porista matalalla lämmöllä sen aikaa kun paistat soijasuikaleet. Valuta suikaleista ylimääräinen liemi keittoon ja paista öljyssä ruskeiksi. Mausta tacomausteella (tai esim. ripauksella paprikaa ja juustokuminaa). Kaada soijasuikaleet ja maissi keittoon. Pilko tortillalettu suikaleiksi ja silppua päällisiä varten korianteri, sipuli, limet ja avokado. Itse tein päälle vielä lisäksi pieniä nachoja kuumentamalla öljyllä siveltyjä tortillapalasia mikrossa. Lisää tortillasuikaleet keittoon hetki ennen tarjoilua niin että ne ovat pehmeitä mutta eivät mössääntyneitä. Mausta keitto suolalla ja pippurilla sekä tacomausteella. Koristele päällisillä ja herkuttele!

 

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Nyhtösoijaburgerit

Nyhtösoija on superherkullinen täyte hampurilaisten väliin ja maistuu taatusti paatuneemmallekin lihansyöjälle ;) Soijasta tehty nyhtö on paitsi eettisempää myös huomattavasti nopeampaa ja helpompaa kuin lihavastineensa - mutta maku on vähintään yhtä hyvä! Nyhtösoijan idea on ihanan chocochilin blogista, mutta olen muunnellut mausteita ja täytteitä. Nämä burgerit sopivat hyvin myös vieraille tarjottaviksi. Voit silloin asetella kaikki täytteet kulhoihin, niin että kukin voi koota itse oman burgerinsa!

Nyhtösoija
  • soijafileitä, 4 isoa tai 8 pientä 
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • paahdettua paprikaa, savusuolaa, pippuria, juustokuminaa, inkivääriä, chilijauhetta, soijakastiketta, sokeria
Rapeat kukkakaalit
  • 1 kukkakaali
  • suolaa, pippuria, juustokuminaa ja chilijauhetta
Coleshaw
  • n.1/3 punakaalia
  • 3 porkkanaa
  • 1 prk kermaviiliä
  • suolaa, pippuria

Korianteridippi

  • n. 1dl luonnonjogurttia
  • ½ ruukkua korianteria
  • suolaa, pippuria, juustokuminaa

Lisäksi:
  • sämpylöitä
  • juustoa (cheddar)
  • salaatinlehtiä

Keitä soijafileitä liemikuutiolla maustetussa vedessä kunnes ne ovat aivan pehmeitä, eli noin 15 minuuttia. Tee sillä aikaa muut lisäkkeet. Silppua sipuli ohuiksi puolirenkaiksi ja jätä odottamaan. Valmista coleslaw silppuamalla kaali ja porkkana ohuiksi suikaleiksi/tikuiksi. Sekoita palojen joukkoon kermaviili ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paloittele kukkakaalit pieniksi kukinnoiksi ja pilko varsi pieniksi paloiksi. Paista kukkakaalit pannallu rapeiksi ja kullanruskeiksi ja mausta. Tee korianteridippi sekoittamalla luonnonjogurttiin silputtua korianteria, juustokuminaa, suolaa ja pippuria.

Kun soijafileet ovat pehmeitä kaada vesi pois ja nyhdä kahden haarukan avulla silpuksi. Kuumenna pannulla öljyä ja paista ensin sipuleita hetki ja lisää sitten soijapalat. Pidä lämpö kovalla, mutta sekoita koko ajan. Kun palat ovat saaneet vähän väriä mausta ne paprikalla, savusuolalla, pippurilla, inkiväärillä, chilillä, kuminalla ja sokerilla ja lorauta päälle noin ruokalusikallinen soijakastiketta. Paista vielä hetki ja koristele korianterisilpulla.

Paahda sämpylät pannulla, lisää juusto kuuman sämpylän päälle - ja kokoa burgerit!

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Macarones

Leivoin näitä ihanan värisiä ja herkullisen rapeita ja kepeitä pikku leivoksia juhlatarjottavaksi. Macaronesit ovat aivan superhyviä ja maidottomina sekä gluteiinittomina monille sopivia herkkupaloja. Macaronesit valmistuvat kyllä melko nopeasti, mutta voivat olla hieman haastavia leivottavia. Ainakin itselläni nämä leivonnaiset kuitenkin onnistuvat muutamalla hyvällä kikalla. Macaroneseja voi tehdä usealla eri tavalla, käyttäen italialaista tai sveitsiläistä marenkia, mutta mielestäni tällä ranskalaisella metodilla eli tavallisella marenkivaahdolla tehdyt macaronesit ovat huomattavasti helpompia ja vähintäänkin yhtä herkullisia! Italialaisella tai sveitsiläisellä marengilla tehdyt macaronesit säilyvät hieman paremmin, mutta koska macaronesit tuppaavat katoamaan parempiin suihin välittömästi, sillä ei ole kovinkaan suurta merkitystä :)

Noin 60 kpl valmiita macoroneseja
  • 150g mantelijauhetta
  • 150g tomusokeria
  • ½ dl sokeria
  • 4 valkuaista
  • ripaus suolaa
  • jauhemaisia elintarvikevärejä

Voit vanhentaa kananmunanvalkuaisia muutaman päivän jääkaapissa talouspaperin alla tai käyttää luonnostaan hieman parhaan päivämääränsä ohittaneita munia. Jos et muista varautua ennalta, voit myös kuumentaa valkuaisia 10 sekuntia mikrossa. Tarkoituksena on haihduttaa hieman vettä valkuaisesta. Vatkaa (sähkövatkaimella) valkuaiset huipukkaaksi vaahdoksi aloittaen ensin hyvin hitaasti ja lisäten sitten vähitellen vatkaimen nopeutta. Näin vaahtoon saadaan alussa mahdollisimman paljon ilmaa mukaan ja siitä tulee kuohkeaa. Lisää ripaus suolaa ja sitten hyvin hitaasti sokeri joukkoon koko ajan vatkaten kunnes saat jämäkän vaahdon. Vaahdon pitäisi olla niin kovaa, että voit kääntää kulhon nurin.

Sekoita mantelijauho ja tomusokeri keskenään ja siivilöi erissä marenkiseokseen. Sekoita massaa nuolimella kunnes se on hyvin sekoittunutta, mutta ei löysää. Nuolimesta pudotetun kuvion tulisi tasoittua noin 30 sekunnissa. Jos teet kahden värisiä macaroneseja, jaa seos kahteen osaan ja värjää massat elintarvikevärillä. Laita massa pursotinpussiin ja pursota pieniä, tasakokoisia nokareita leivinpaperilla päällystetylle pellille. Laske esimerkiksi päässäsi kahteen, niin saat nokareista tasakokoisia.

Laita uuni lämpenemään 140 asteeseen ja jätä macaronesien kuoret kuivumaan huoneen lämpöön. Kuivumiseen menee noin 15-45 min, riippuen ilmankosteudesta, massan jäykkyydestä ja kuun asennosta. Kun kosketat pintaa sormella eikä se tartu, kuori on riittävä kuiva. Tarkkaile kuoria, äläkä jätä niitä turhaan kuivumaan liian pitkäksi aikaa. Jos teet kaksi eriväristä massaa, älä pursuta toista massaa kuin noin 15 minuuttia ensimmäisen jälkeen, koska muuten se saattaa joutua kuivumaan liikaa.

Kun kuoret ovat kuivuneet paista niitä 140 asteessa noin 15 minuuttia. Aika kuitenkin vaihtelee hieman, koska macaronesit ovat hieman konstikkaita ;) Tarkkaile macaroneseja etenkin ensimmäisen 5 minuutin ajan ja jos ne vaikuttavat tummuvan tai halkeilevan vähennä uunin lämpöä heti! Macaronesit kuivuvat/ kypsyvät vielä hieman uunista tulemisen jälkeen, joten on myös hieman haastavaa sanoa heti ovatko ne valmiita vai eivät. Anna leivonnaisten jäähtyä hetki ja yritä sitten nostaa yksi kuori alustastaan.  Jos se hajoaa mössöksi, laita leivonnaiset uuniin vielä muutamaksi minuutiksi.

Anna kuorien jäähtyä huolella ja täytä mielellään vasta tarjoilupäivänä. Etsi yhteen leivonnaiseen aina keskenään mahdollisimman tasakokoiset puolikkaat, pursota väliin täytettä ja paina puolikkaat vastakkain. Valmis macarones on ihanan rapea ja kevyt pieni suupala!

Täytteet:

Lime-curd

  • 2 limen kuorta raastettuna
  • 2 limen mehu
  • 2 keltuaista
  • 2 rkl sokeria
  • ½ dl vettä
  • 2 rkl maissijauhoa
  • ripaus vihreää elintarvikeväriä


Raasta lime ja purista mehut pieneen kattilaan. Jos limetistä ei meinaa irrota mehua, voit mikrottaa hedelmää muutaman sekunnin, niin johan irtoaa. Sekoita joukkoon 2 macarones-taikinasta ylijäänyttä kananmunan keltuaista ja 2 rkl sokeria ja ripaus elintarvikeväriä. Sekoita huolella ja laita seos liedelle kuumenemaan. Sekoita maissijauhot kylmään veteen ja kun limemassa on lähes kiehumispisteessä, sekoita se mukaan, anna kiehahtaa ja nosta liedeltä jäähtymään. Sekoita jäähtynyt massa ja täytä macaronesit ihanan kirpsakalla täytteellä.

Vadelma-curd

  • 1 dl vadelmia
  • 2 keltuaista
  • 2 rkl sokeria
  • ½ dl vettä
  • 2 rkl maissijauhoa
Mikrota vadelmia niin että ne kiehahtavat 30 sekunttia (jos käytät ulkomaalaisia). Sekoita keltuaiset, vadelmat ja sokeri ja lämmitä pienessä kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Sekoita maissijauhot kylmään veteen ja kun vadelmamassa on lähes kiehumispisteessä, sekoita se mukaan, anna kiehahtaa ja nosta liedeltä jäähtymään. Sekoita jäähtynyt massa ja täytä macaronesit täytteellä. Vadelmatäyte on kauniin väristä ilman väriaineitakin, mutta voit halutessasi tehostaa väriä ripauksella elintarvikeväriä.